علائم کیست مویی چیست؟

علائم کیست مویی چیست؟

متاسفانه امروزه با توجه به تغییر در شیوه زندگی و تغذیه افراد، بیماری‌های گوناگون از جمله انواع بیماری‌های نشیمنگاهی رواج بسیاری پیدا کرده‌اند. از جمله بیماری‌های رایج نشیمنگاهی می‌توان به کیست مویی یا همان سینوس پیلونیدال اشاره داشت. در این بیماری یک کیست عفونی در ناحیه مقعد و بخش پایینی کمر ایجاد می‌شود که حاوی مو و مواد زائد است. افراد مبتلا به این بیماری معمولاً درد زیادی به هنگام نشستن احساس می‌کنند. از جمله عوامل مهم بروز این بیماری می‌توان به ژنتیک اشاره داشت. اما عوامل دیگری نظیر نشستن طولانی‌مدت یا عدم رعایت بهداشت نیز تاثیر زیادی در بروز کیست مویی خواهند داشت.

کیست مویی علائم گوناگونی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به احساس درد، تورم، و ترشح عفونت و خونابه اشاره داشت. توصیه می‌شود که در صورت مشاهده هر یک از علائم کیست مویی به سرعت به پزشک مربوطه مراجعه کنید تا بهترین روش درمان انتخاب شود. اگر کیست مویی در مراحل ابتدایی باشد می‌توان با برخی از درمان‌های خانگی از پیشرفت آن جلوگیری کرده و علائم ناشی از عفونت را کاهش داد. اما بهترین روش‌ برای از بین بردن کیست استفاده از لیزر یا جراحی است. در این مقاله قصد داریم به بررسی دقیق سینوس پیلونیدال، بهترین روش‌های درمان خانگی کیست مویی، و همچنین مزایای استفاده از لیزر کیست مویی بپردازیم. با بیتاکلینیک همراه شوید.

کیست مویی چیست و چرا ایجاد می‌شود؟

کیست مویی یا سینوس پیلونیدال از جمله بیماری‌های نشیمنگاهی است که با توجه به سبک زندگی امروزی در بسیاری از افراد رواج پیدا کرده است. سینوس پیلونیدال به سوراخ‌ها و حفره‌هایی کوچک در پوست گفته می‌شود که اگر مجرای آن‌ها بسته شود، ترشحات چرکی داخل حفره جمع شده و کیست یا آبسه ایجاد می‌شود. این کیست معمولاً در قسمت انتهایی ستون فقرات و در بخش پایینی کمر، در فاصله میان دو باسن و کمی بالاتر از ناحیه مقعد ایجاد شده و حاوی مو، کثیفی، و دیگر مواد زائد است. معمولاً بیماران مبتلا به سینوس مویی با شکایت از درد و ترشح در این ناحیه به پزشک مراجعه می‌کنند. طبق آمار اعلام شده حدود 26 درصد از افراد به کیست مویی دچار می‌شوند. بهتر است بدانید که بروز این بیماری در مردان شایع‌تر است. بیش‌تر افراد بین 16 تا 26 سال به بیماری سینوس پیلونیدال دچار می‌شوند.

بیماری کیست مویی معمولاً زمانی ایجاد می‌شود که مو پوست را سوراخ کرده و درون آن فرو می‌رود. معمولاً بسیاری از افراد در ابتدا متوجه علائم کیست مویی نمی‌شوند؛ به همین دلیل هم بیماری به پیشرفت خود ادامه داده و به زائده‌ای دردناک تبدیل می‌شود. افرادی که تحرک کمی داشته و بیش‌تر زمان خود را به حالت نشسته سپری می‌کنند بیش‌تر در معرض این بیماری قرار دارند. علاوه بر این افراد پرمو نیز مستعد ابتلا به کیست مویی هستند. بهتر است برای پیشگیری از بروز این بیماری موارد زیر را رعایت کنید:

  • بهداشت فردی را رعایت کرده و محدوده مذکور را پاکیزه نگه دارید.
  • در صورت چاقی بیش از اندازه وزن خود را متعادل کنید.
  • از نشستن‌های طولانی مدت پرهیز کرده و تحرک بیش‌تری داشته باشید.
  • محل مذکور را به طور مرتب موزدایی کنید.

مهم‌ترین علائم کیست مویی چیست؟

در بیش‌تر مواقع با رعایت بهداشت و تغذیه مناسب می‌توانید از بروز بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کنید. اما یکی از عوامل مهم بروز بیماری کیست مویی ژنتیک و عوامل ارثی هستند. به همین دلیل هم بهتر است با علائم کیست مویی آشنایی کافی داشته باشید تا بتوانید در صورت ظهور این بیماری در اسرع وقت به پزشک مربوطه مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید. اگر در مراحل ابتدایی متوجه علائم شوید، می‌توانید از انواع درمان خانگی کیست مویی نیز استفاده کنید تا سرعت پیشرفت بیماری کاهش پیدا کند. معمولاً کیست مویی در همان ابتدای ظهور علائمی ندارد و تنها می‌توان یک فرورفتگی کوچک را در پوست مشاهده کرد. اما زمانی که کیست تبدیل به آبسه شده و عفونی شود، می‌توانید برخی از علائم کیست مویی را به وضوح مشاهده کنید:

  • تورم کیست
  • احساس درد به هنگام نشستن و لمس ناحیه متورم
  • قرمزی پوست
  • ترشح خونابه و چرک به همراه بوی نامتبوع
  • تب و لرز، حالت تهوع، و ایجاد عفونت
  • خروج مو از ضایعه

بهترین درمان خانگی کیست مویی چیست؟

روش‌های گوناگونی برای درمان بیماری سینوس پیلونیدال وجود دارد. استفاده از این روش‌ها می‌تواند با توجه به اندازه کیست، محل کیست، و همچنین میزان عفونت و گسترش آن انتخاب شود. از روش‌های درمان کیست مویی می‌توان به استفاده از روش‌های خانگی، درمان‌های دارویی، جراحی، و همچنین لیزر کیست مویی اشاره داشت. اگر هر یک از علائم کیست مویی را در خود مشاهده کردید بهتر است هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کنید تا بهترین روش درمان انتخاب شود. معمولاً درمان کاملاً قطعی سینوس مویی با روش جراحی ممکن است. اما اگر کیست در مراحل ابتدایی و خفیف باشد می‌توان با استفاده از برخی از روش‌های خانگی و داروهای مناسب از پیشرفت آن جلوگیری کرد. از جمله درمان‌های دارویی کیست مویی می‌توان به استفاده از چسب فیبرین و تزریق فنل اشاره داشت. برخی از روش‌های درمان خانگی کیست مویی عبارت است از:

عسل

عسل ماده‌ای طبیعی و بسیار مقوی است که خاصیت ضدالتهابی داشته و ضدعفونی‌کننده است. برای درمان خانگی کیست مویی با عسل می‌توانید کمی از این ماده را در آب گرم حل کرده و بنوشید؛ و یا مقداری عسل خالص را بر روی کیست قرار دهید.

آلوئه‌ورا

آلوئه‌ورا از دیگر درمان‌های قوی برای از بین بردن تورم، درد، و دیگر علائم کیست مویی است. گیاه آلوئه‌ورا خاصیت آنتی‌باکتریال داشته و از این جهت می‌تواند به عنوان یکی از درمان‌های خانگی سینوس مویی مورد استفاده قرار گیرد. برای استفاده از الوئه‌ورا می‌توانید یک برگ از این گیاه را تهیه کرده و کمی از ژل داخل آن را حدود 20 دقیقه بر روی کیست قرار دهید. برای کسب نتیجه دلخواه باید این درمان را حداقل 4 بار در روز تکرار کنید.

سیر

سیر خواص بسیار زیادی دارد و می‌تواند در فرایند درمان کیست مویی موثر باشد. سیر به دلیل خاصیت آنتی‌باکتریال و ضدقارچی می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به مبارزه با بیماری‌های گوناگون بپردازد. برای استفاده از این ماده می‌توانید چند حبه سیر را له کرده و بر روی محل ضایعه قرار دهید. می‌توانید این کار را روزی یک بار و به مدت یک هفته انجام دهید.

زردچوبه

زردچوبه نیز به دلیل خواص ضدالتهابی خود می‌تواند ماده‌ای مناسب برای درمان خانگی کیست مویی باشد. برای استفاده از این روش می‌توانید مقداری زردچوبه را با کمی شیر یا آب مخلوط کرده و خمیر حاصل را تا زمانی که خشک شود بر روی کیست قرار دهید. این درمان را می‌توانید به مدت چند هفته و چندین بار در روز مورد استفاده قرار دهید.

چای کیسه‌ای

چای کیسه‌ای به دلیل خواص اسیدی می‌تواند از عفونت جلوگیری کرده و به همین جهت از جمله مواد مناسب برای درمان سینوس پیلونیدال است. می‌توانید چای کیسه‌ای را حدود 5 دقیقه در آب ولرم خیس کرده و آن را به مدت 10 دقیقه بر روی محل کیست قرار دهید. برای نتیجه بهتر این کار را چند بار در روز تکرار کنید.

نمک

نمک نیز از دیگر موادی است که می‌تواند برای کاهش التهاب و سوزش و درد ناشی از کیست مویی موثر باشد. برای استفاده از این روش می‌توانید مقداری نمک را به وان آب گرم اضافه کرده و برای چند دقیقه در آن بنشینید.

سرکه سیب

سرکه سیب نیز به دلیل خاصیت اسیدی خود می‌تواند به تنظیم ph پوست و کنترل عفونت کیست مویی کمک کند. برای درمان خانگی کیست مویی با سرکه سیب می‌توانید پنبه‌ای آغشته به این محلول را بر روی کیست قرار دهید. این کار را حداقل 2 بار در روز تکرار کنید.

لیزر کیست مویی

همانطور که گفتیم استفاده از روش‌های درمان خانگی کیست مویی تنها می‌توانند به جلوگیری از پیشرفت بیماری و کاهش علائم ناشی از آن کمک کنند و به هیچ وجه نمی‌توان به عنوان درمان‌های قطعی به آن‌ها نگاه کرد. در بسیاری از شرایط برای درمان کیست مویی از روش جراحی یا لیزر استفاده می‌شود. تا سال‌ها تنها روش درمان قطعی کیست مویی استفاده از جراحی بود؛ اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و وسعت علم پزشکی، می‌توان از روش‌های درمانی بهتری نظیر لیزر نیز استفاده کرد. لیزر کیست مویی درد و خونریزی کم‌تری به همراه داشته و عارضه‌های کم‌تری به همراه دارد. برای لیزر کیست مویی به بیهوشی کامل بیمار نیز نیازی نخواهد بود و تنها از بیهوشی موضعی استفاده می‌شود.

در این روش محل کیست مویی با استفاده از اشعه لیزر برش داده شده و سپس تخلیه می‌شود. لیزر کیست مویی با سوزاندن عروق خونی و مویرگ‌های اطراف محل کیست، خونریزی را تا حد ممکن کاهش می‌دهد. در برخی از شرایط زخم محل کیست پس از استفاده از لیزر بسته نمی‌شود تا به صورت طبیعی التیام پیدا کند. در این روش تمام بافت ملتهب برداشته شده و احتمال برگشت بیماری به حداقل می‌رسد. اما در شرایطی دیگر تنها قسمت کیست با لیزر برداشته شده و محل زخم بخیه می‌خورد. در این روش زخم با سرعت بیش‌تری التیام پیدا می‌کند؛ اما امکان برگشت بیماری نسبت به مورد اول بیش‌تر خواهد بود.

هزینه لیزر کیست مویی

یکی از مواردی که برای بسیاری از بیماران اهمیت دارد هزینه لیزر کیست مویی است. به طور کلی با توجه به تغییرات سریع شرایط اقتصادی نمی‌توان مبلغ دقیقی را به عنوان هزینه درمان با لیزر تعیین کرد. علاوه بر این هزینه درمان کیست مویی با لیزر به عوامل گوناگونی نیز بستگی دارد. از جمله این عوامل می‌توان به تعداد و عمق کیست‌ها، پیشرفت بیماری، میزان عفونت، تخصص پزشک مربوطه، امکانات کلینیک درمانی، و شهری که درمان در آن انجام می‌شود اشاره داشت. توجه داشته باشید که لیزر کیست مویی به دلیل آنکه به بستری شدن نیازی ندارد به عنوان یک روش سرپایی شناخته می‌شود. به همین دلیل هم معمولاً این روش درمانی تحت پوشش بیمه‌های عادی نخواهد بود. البته برخی از بیمه‌های تکمیلی لیزر کیست مویی را نیز تحت پوشش قرار داده و تا 90 درصد از هزینه‌های درمان را تقبل می‌کنند.

 

دسته بندی: پزشکی
بروز رسانی توسط در پنج شنبه 12 فروردین 1400

کپی برداری از مطالب سایت با ذکر نام همدان سلامت و لینک مستقیم بلا مانع است.